Loading...

Duhet të presim edhe 9 vite deri sa të jemi anëtarë të BE.  Kështu thuhet në “Politico”, organi zyrtar i Bashkimit Europian, ka publikuar arsyet se përse Shqipërisë iu refuzua hapja e negociatave. Shkrimi hedh dritë mbi arsyet e vendimit negativ që mori Brukseli për Tiranën.

“Negociatat formale nuk kanë filluar ende dhe korrupsioni e krimi i organizuar mbeten probleme serioze, sipas Komisionit Evropian. Komisioni ka kritikuar edhe politizimin e gjykatave të Shqipërisë”, thuhet në pjesën për Shqipërinë. Pavarësisht kësaj Politico e sheh perspektivën e Shqipërisë më të afërt se atë të vendeve të tjera, duke parashikuar një anëtarësim në BE në vitin 2025.

Lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar u theksua disa herë nga zyrtarë të lartë të BE –së para vendimmarrjes për të mos i hapur negociatat. Këtyre fenomeneve BE u ka shtuar edhe kushtet për të luftuar trafikun e drogës, për të zbatuar ligjin e dekriminalizimit dhe për të zhvilluar zgjedhje të lira e të drejta.
Pavarësisht këtyre qëndrimeve gjithnjë e më të qarta, për të shmangur përgjegjësinë për dështimin, kryeministri Rama vazhdon t’u tregojë shqiptarëve se kushti i vetëm i refuzimit është zbatimi i ligjit të Vetting-ut

Loading...
Loading...
Loading...