Loading...

Dossier

Fatos Salliu

Ancient_epirus_map

LORDËT E EPIRIT (ANGELOS OSE ËNGJËJT) 1215-1318

Traktati i vitit 1204 projektoi ndarjen e perandorisë bizantine në mes Venedikut dhe Kryqëzorëve. Etolina, Acarnanina, Epiri, Zante, Kefalonia, Leukadia dhe Corfu (në jug dhe perëndim të Greqisë). Megjithatë, burimet e lordëve të Epirit ishin të pamjaftueshme për të qeverisur këto territore dhe të tjera që u ndanë në favor të tyre. Sa i përket ishujve dhe territoreve në perëndim, ata braktisën ishujt e Jonit duke ja lënë pushtuesve francezë, ndërsa Korfuzi u la për Mihal Ëngjëllin (Mikhael Angelos) Komnenos Dukas Lord i Epirit. Nga të gjitha territoret në perëndim të Greqisë, Republika e Venedikut vendosi sundimin e drejtpërdrejtë vetëm mbi Durrësin.

Mihal Ëngjëlli, djali i paligjshëm i Ioannes Dukas Angelos, i cili kishte qenë guvernator bizantin i Epirit, u bashkua me Bonifazio Marchese di Monferrato dhe u instalua rishtas si mbret i Selanikut, në pushtimin e këtij të fundit  dhe Thesalisë në 1204. Mihali mori qeverisjen e territoreve në Epir dhe zgjeroi kontrollin e tij drejt veriut në periferi të Durrësit dhe në jug të Naupaktos në Gjirin e Korintit, duke krijuar veten si Zot i Epirit. Mihali i njohur si sundues nga venecianët në 1210 u kap më 1213 prej tyre në Durrës në shkelje të aleancës së tij. Në vitin 1214, ai pushtoi Korfuzin dhe u zhvendos drejt veriut për të pushtuar Krujën dhe Shkodrën. Pasi Mihali u vra në 1215, gjysmë-vëllai i tij Teodori kapi Epirin dhe dërgoi në mërgim djalin e vogël të Mihalit. Mihali [II] u kthye në Epir pasi Bullgaria mundi Teeodorin në 1230 dhe vendosi veten si Zot i Epirit dhe Artës në 1231. Ai mori titullin dhespot, ndoshta nga xhaxhai Manuel perandor titullar i Selanikut, në 1230. Burimet e shumta dytësore pas kësaj periudhe i referohen “Despotatit të Epirit”, e cila duket e papërshtatshme duke pasur parasysh se “despot” ishte një titull i dhuruar mbi një person që nuk është në lidhje me territorin e sunduar nga ai vetë. Pas vitit 1236 Mihali [II] e kishte zgjeruar autoritetin e tij mbi të gjithë Epirit dhe Korfuzin dhe, kur xhaxhai i tij vdiq në vitin 1241, pushtoi edhe territoret e tij në Selanik (Thesalisë). Kur Mihali-i [II] vdiq, tokat që kishte nën sundim u ndanë mes djalit të tij Nikephoros (Niqiforit), i cili trashëgoi Epirin, dhe Ioannes, djali i tij i paligjshëm, i cili mori Thesalinë (Selanikun).

Pas vdekjes në 1318  të Tomas Zotit të Epirit, e veja e tij u martua me Nikolas Orsini Kont i Kefalonias cili mori kontrollin e Epirit që ja kaloi Ioannes, vëllait të Nikollës. Pasardhësit e Ioannes sunduan Epirin deri në fund të vitit 1350, pasi territori ishte i kontrolluar nga familjet e ndryshme shqiptare.

 Lordët e Epirit (Ëngjëjt) 1215-1318

Joan Dukas Angelos, djali i Konstantinos Angelos dhe gruaja e tij Teodora Komnene ([1120-1130] – [1200]). Data e lindjes është vlerësuar nga data e martesës së prindërve që do të thotë se ai duhet të ketë qenë tashmë një i moshuar kur emërohet sébastokrator në 1186. Procesverbali i Sinodit të 2 marsit 1166 regjistron praninë e “… patruele. ..regis nato ish … patruo … Regis, pansebasto … domino Constantino Angelo, domino … Joanne Duca; fratre eiusdem … nepote … regis domino Andronico Duca … “Rekordi i Sinodit të 1166 regjistron praninë e “… patruelibus … nostri regjistrimi filiis … patrui … eius pansebasti … Domini Constantini Angeli, domino, domino Joanne Alexio, domino, domino Isaacio Andronico. .. “.

Emri i gruas së Joanit nuk është i njohur. Sipas Europäische Stammtafeln, Ioannes u martua dy herë dhe të dy gratë e tij, ndoshta për koincidencë mbanin të njëjtin emër, Zoe. Burimet se bashkëshorten e tij e quanin Zoe shkon prapa në kohë e përmendur nga një autor në vitin 1643. Spekulimet në lidhje me dy martesat e tij mund të rezultojnë anomali të dukshme kronologjike të djalit të tij Theodoros që sapo kishte lindur, kur babai i tij duhet të ketë qenë në të pesëdhjetat ose gjashtëdhjetat.

Sturdza tregon vetëm një martesë, për Zoe Dukas, e bija e Konstantinos Dukas Makrodoukas & bashkëshorten e tij Anna Komnene, por duket se nuk ka dëshmi se ky person ekzistuar ndonjëherë. Nëse Ioannes ishte i martuar dy herë, dhe në qoftë se martesa me Zoe Dukas është e saktë ka të ngjarë që ajo ishte gruaja e tij e dytë dhe nëna e Teodorit si nëna e saj e vet do të ketë lindur në mes viteve 1134-1144

John_III_Doukas_Vatatzes

Joan Ëngjëlli (Ioannes Dukas Angelos) dhe gruaja e tij kishin tetë fëmijë:

 1. Isaakios Komnenos Dukas (-vrarë në betejën e Konstandinopojës 1203). Bashkëshortja mendohet të jetë Evdokia Komnene Branaina, e bija e Alexios Branas dhe gruaja e tij Anna Komnene Batatzaina.
 2. Aleks Komnenos Dukas (-1183 ose më pas). Ishte i verbër.
 3. Teodor Komnenos Dukas Ëngjëlli [1180]. Nëse data e tij e lindjes është i saktë siç tregohet, ka të ngjarë që ai ishte në mënyrë të konsiderueshme më i ri se vëllezërit e tij Isaakios dhe Aleksit, që sugjeron se ai mund të ketë qenë i lindur nga një martesë e mëvonshme. Nicetas raporton se, para ardhjes së ushtrisë së Kryqëzorëve (me sa duket 13 Prill 1204), kanë qenë dy kandidatë pretendentë për perandorë; Dukas dhe Laskaris. Teodori duket se ishte zgjedhur, por është e paqartë se pse vëllai i vogël duhej të ishte propozuar si kandidat për fronin. Përkundër interpretimit të përmendur më sipër, duket më e mundshme që Teodor Komnenos Dukas Ëngjëlli ishte një nga kandidatët e zgjedhur dhe Teodori Laskaris ishte tjetri. Theodoros Komnenos Dukas Angelos ikën në Nikaia pas pushtimit të Kostandinopojës nga ana e Kryqëzatës së Katërt në 1204. Shkoi në Epir për të ndihmuar gjysmë-vëllain e paligjshëm në 1205. Teodori pason Leon Sgouros si Zot i Korinthit, Navplion-it dhe Argos-it në 1208. Ai ishte kujdestari për nipin e tij Mihal, pas vdekjes së gjysmë-vëllait të paligjshëm në 1215, por e dëboi atë për Peloponnesos (Peloponez) dhe instaloi veten si Lord i Epirit. Ai bëri paqe me Serbinë në [1216], konfirmuar nga martesa e vëllait të tij me motrën e Grand Zupan Stefan dhe, më vonë, nga martesa e vajzës së tij me Radoslav, të birin e Stefanit. Në vitin 1216, ai pushtoi Pierre de Courtenay, dhe u kurorëzua nga Papa si perandor i Konstandinopojës, i cili po kalonte nëpër Epir për në Kostandinopojë për të bindur venedikasit për ti ndihmuar ata për të rimarrë Durazzo (Durrësin). Ndërmjet 1215 dhe 1217, Theodoros (Teodori) pushtoi shumicën e Maqedonisë, dhe pastaj vuri nën presion Thesalinë (Selanikun). Ai sulmoi mbretërinë latine të Selanikut, e cila kishte qenë dobësuar pasi shumë prej kalorësve të saj ishin kthyer në perëndim. Hyri në qytet në dhjetor 1224 duke deklaruar vetveten autokrator në mbretërinë e Selanikut. Ai u kurorëzua Theodoros I Perandor i romakëve në Artë më [1225] nga Demetrios Peshkopi i Ohrit për të marrë përsipër mantelin perandorak të Bizantit.
 4. Vajza (1180). Ishte binjake me Teodorin vëllain e saj. Burimi kryesor i cili konfirmon prejardhjen e saj ende nuk është identifikuar.
 5. Konstantin Ëngjëlli Komnenos Dukas (-pas 1242). Sipas Europäische Stammtafeln ai pretendoi fronin bizantin më 12 Prill 1204. Por kjo nuk ka gjasa të jetë e saktë. Konstandinit ju dha titullin despot nga vëllai i tij, pas kurorëzimit së këtij të fundit si perandor në [1225]. Ai u instalua nga vëllai i tij si Guvernator i Aetolia dhe Acarmania në 1227/28.
 6. Manuel Ëngjëlli Dukas Komnenos (-1241). Manuelit ju dha titullin despot nga vëllai i tij, pas kurorëzimit si perandor në [1225]. Pasi vëllai i tij, Teodori u pushtua nga bullgarët në Klokotniça në Prill 1230, Manuel u bë regjent i mbretërisë së Selanikut, por ishte i kontrolluar nga babai i tij. Manuel mori titullin perandor në Selanik, edhe pse territori i tij ishte deri atëherë i kufizuar në qytetin e Selanikut. Vëllai, Teodori rrëzoi Manuelin nga froni pasi u lirua nga Bullgaria në 1237, dhe instaloi si perandor të birin në vendin e tij. Manuel u arratis në Nikaia për të kërkuar ndihmë për restaurimin e mëvonshëm. Ai u kthye në Greqi në 1239, zbriti në Selanik dhe pushtoi Larisën. Arriti një marrëveshje me vëllain, Teodori, i cili e pranoi atë si Zotin e Thesalisë.

U martua me 1216 me Efimija e Serbisë të bijën e Stefan Nemanja Grand Zupan dhe gruas së tij Ana.  Kjo martesë i rregullua si pjesë e zgjidhjes së luftës mes Epirit me Serbinë.

 1. Vajza. Burimi kryesor i cili konfirmon prejardhje e saj dhe martesën ende nuk janë identifikuar. Nuk dihet nëse vajza ishte legjitime apo e paligjshme. Por kronologjia e pasardhësve të saj është në përputhje me atë që ka lindur në të njëjtën kohë si Teodori vëllait të saj. I biri Kantakouzenos.
 2. Anna Komnene. Emri i gruas së Kontit Maio [II] dëshmohet si Anna. Teodori, vëllai , i dha si prikë bashkëshortit të saj Kontit maio, Korfuzin. Martesa ndodhi pak para vitit 1228. Europäische Stammtafeln tregon se Theodora, e bija e Mihali [I] Ëngjëlli Komnenos Dukas Zoti i Epirit ishte i njëjti person si Anna, gruaja e Count Maio [II]. Baza për këtë spekullim nuk është e njohur.Micheal_II_Komnenos_Doukas

Joan Ëngjëlli (Ioannes Dukas Angelos) kishte një fëmijë të paligjshëm:

 1. Mihal Ëngjëlli (-vrarë në Berat [1215]). Mihal Ëngjëlli (Mikhael Angelos), djali i paligjshëm i Jani Dukas Engjëllit dhe të dashurës së tij. Gjatë karrierës së hershme ai ka shërbyer zotërinjve të ndryshëm. Ai i shërbeu Perandorin Alexios III, i cili e titulloi atë sebastos, Dux dhe anagraphaos në Mylasa dhe Melanudion, nga 1195 deri më 1201. Pas një rebelimi kundër perandorit, Mikhael dezertoi tek Sulltani i cili e emëroi guvernator. Mikhael ju bashkua Bonifazio Marchese di Monferrato, i cili u instalua rishtas si mbret i Selanikut në 1204. Mikhael ndihmoi të shtypur rebelimin në temën e Nikopolis kundër Guvernatorit Senacherim dhe pas vrasjes së këtij të fundit, u martua me vejushën si gruan e tij të dytë. Cilado të jetë versioni i saktë fakt është se Mihali mori zotërimin e territoreve në Epir dhe zgjeroi kontrollin e tij drejt veriut në periferi të Durrësit dhe në jug të Naupaktos në Gjirin e Korintit duke e shpallur veten si Lord i Epirit. Ai i shtoi emrit titujt “Komnenos” dhe “Dukas” për të rritur autoritetin. U kundërshtua nga Venecia së cilës i ishte dhënë Epiri sipas traktatit të rënë dakord me ushtritë e Kryqëzorëve në mars 1204 para kapjes së Konstandinopojës. Por kërkoi mbrojtje nga papatit në 1207, duke e deklaruar veten të gatshëm për të diskutuar për bashkimin e kishës. Ai bëri një marrëveshje me Perandorin latin të Kostandinopojës në 1209, duke e vulosur me një martesë me vajzën e tij të madhe. Më 20 Qershor 1210, Mihali përfundoi një aleancë me Venedikun, duke njohur zotërimin venecian dhe dhënien e venedikasve të drejtën e tregtisë së lirë në Epir. Ai pushtoi Thesalinë në 1212 dhe më pas kapi edhe Larisën. Në vitin 1213, Miha;i pushtoi Durrësin që qeverisje nga Venecia duke shkelur marrëveshjen. Në vitin 1214, ai pushtoi Korfuzin dhe u zhvendos drejt veriut për të pushtuar Krujën dhe Shkodrën në veri të Shqipërisë. Ai ishte në ekspeditë kundër Serbisë në veri të Shqipërisë, kur ai u vra nga një shërbyes.Manuel_Komnenos_Doukas

Mihal Komnenos Dukas Ëngjëlli dhe gruaja e tij e parë kishin një fëmijë:

 1. Vajza. Burimi kryesor i cili konfirmon prejardhje e saj dhe martesën ende nuk është identifikuar. Martesa e saj me vëllain e vogël e Baudouin I Perandorit Latin të Konstandinopojës, u organizua nga babai për të vulosur aleancën e tij me Perandorinë latine.

Mihal Komnenos Dukas Ëngjëlli dhe bashkëgruaja e parë (e dyta në radhë pasi kishte dy gra njëkohësisht) kishin një fëmijë:

 1. Teodora Komnene. Fejesa e saj është treguar në Europäische Stammtafeln, por burimi kryesor mbi të cilin kjo është e bazuar ende nuk është identifikuar. Fejesa ishte ndërprerë për shkak të kundërshtimeve të kishës. Europäische Stammtafeln tregon se Teodora ishte i njëjti person si Anna Komnene Angelina, gruaja e mundshme e Maio [II] Kont i Kefalonis. Baza për këtë spekullim nuk është e njohur. Siç u përmend më lart, do të ishte më e pranueshme në mënyrë kronologjike që gruaja e Maio të ketë qenë e bija e Mihalit [I] Zot i Epirit. Fejesa (para 1217) mund të ketë qenë me Stefan Radoslav i biri i Stefan Grand Zupan të Serbisë.

Mihal Komnenos Dukas  Ëngjëlli  dhe gruaja e tij e dytë kishte dy fëmijë:

 1. Maria Komnene. Fejesa e saj e parë është paraqitur në Europäische Stammtafeln. Por burimi kryesor mbi të cilin bazohet kjo ende nuk është identifikuar. Më parë (para 1217) besohet se ka qenë e fejuar me Stefan Grand Zupan të Serbisë, tëbirin e Stefan Nemanja Grand Zupan i cili u kurorëzua Mbret [Kralj] i Serbisë.
 2. Konstantinos Komnenos (-para 1214). Burimi kryesor i cili konfirmon prejardhje e tij ende nuk është identifikuar.

Mihal Komnenos Dukas Ëngjëlli kishte një fëmijë të paligjshëm me mësuesen:

 1. Konstantinos Komnenos Dukas Angelos ([1205] – [1267-1268]). Burimi kryesor i cili konfirmon prejardhje e tij ende nuk është identifikuar. Ai ishte i njohur si Mihal pas vdekjes së babait të tij. Zot i Epirit.

Mësuesja  e parë. Burimi kryesor i cili konfirmon marrëdhënien e saj me Mihalin ende nuk është identifikuar.

Mësuesja e dytë: ([1252-1256]). Emri i saj nuk është i njohur. Megjithatë, është e qartë se ajo ishte një person i ndryshëm nga nëna e tre fëmijëve të tij të paligjshme të treguar më poshtë, të cilët duhet të kenë lindur shumë më herët se Mihali kundërshtoi gruan e tij.

Mihalil [II] Komnenos Dukas Ëngjëlli dhe gruaja e tij kishin gjashtë fëmijë:

 1. Evdokia. Burimi kryesor i cili konfirmon prejardhje të saj ende nuk është identifikuar.
 2. IOANNES Dukas (- [1281-1289]). Pachymeres shënon se despoti Mihal kishte tre djem të ligjshëm prej të cilëve Jani kishte në duar dhe pushtetin e perandorit. U burgos dhe u verbuar në 1280. Ai bëri vetëvrasje më 1262.
 3. Niqifor Dukas Komnenos ([1240] – [3 shtator 1296/25 korrik 1298]). Pachymeres shënon se despoti Mihal kishte tre djem të ligjshëm prej të cilëve Niqifori pasoi babanë si Zotin i Epirit në [1267/68].
 4. Demetrio Dukas Komnenos Angelos (Ëngjëlli) (-pas 13 marsit 1304). Ai u adoptua me emrin Mihal dhe u mbiquajt Kutrules. Perandori Mihal VIII, duke shpresuar për të përdorur Mihalin kundër vëllait të tij Nikephoros, (Niqiforit) u bë aleat me Karlin e I Mbret i Sicilisë [Anjou-Capet]. I dha Mihalit titullin e despotit në 1278 dhe u martua me të bijën e tij. Pachymeres shënon se “despotæ Michaelis” u akuzua për tradhti dhe u burgos në 13 mars 1304. Mihal “Kutrules” dhe gruaja e tij e parë kishte [tre] fëmijë:
 5. a) Andronika PALAIOLOGOS Angelos (-Prilep [1326-1328]). Andronikos Angelos dhe gruaja e tij kishte dy fëmijë.
 6. b) Konstantin PALAIOLOGOS [Angelos] (-Pas 1345). Konstantinos PALAIOLOGOS & gruaja e tij kishin katër fëmijë:
 7. i) Evdokia Palaiologina (-Pas 1366-1367).
 8. ii) Andronika PALAIOLOGOS (-Korrik 1344). Andronikos & gruaja e tij kishte një fëmijë:

iii) Teodora Palaiologina (-pas dhjetor 1376).

 1. iv) ANNA Palaiologina (-pas janar 1400).
 2. Helena Doukaina Angelina ([1242] -Lucera korrik 1271).
 3. ANNA Komneno Doukaina (-4 Jan 1286).
 4. IOANNES Dukas Komnenos Angelos (-para marsit 1289). Zot i Thesalisë.
 5. Teodoros Komneno Doukas (-vrarë në betejë në Verdena [1257-1258]).
 6. MANUEL. 1260s.

 Niqifor Dukas Komnenos, i biri i Mihalit [II] Komnenos Dukas Angelos (Ëngjëlli) Zot i Epirit dhe gruaja e tij Teodora Doukaina Petroliphaina Basilissa ([1240] – [3 shtator 1296/25 korrik 1298]). U dërgua në Nikaia si një peng nga babai i tij në 1252, dhe ju dha titulli despot. Ai udhëhoqi një ushtri epirote në Thesali në 1260 dhe mundi ushtrinë e Nikaian në Trikorifi. Ai pasoi babanë e tij si Zotin e Epirit në [1267/68]. Ai përfundoi një marrëveshje me Karlin e I Mbret i Sicilisë [Anjou-Capet] në 1276, pasi bizantinët kapën Butrintin. Gjysmë vëllai i tij Jani, Zot i Thesalisë, sulmoi Epirin në [1284/85] në hakmarrje për rrëmbimin e djalit, Mihal, të cilin Niqifori dhe gruaja e kishin mashtruar me premtimin për martesë me vajzën e tyre. Nikephoros u dominuan nga gruaja e tij të dytë, e cila udhëhoqi pjesën pro-bizantine në Epir. Megjithatë, pas dështimit të propozimit për martesë të vajzës së tij Tamara në [1290], Niqifori i shpalli luftë Bizantit. Bizanti sulmoi Epirin në [1292] duke pushtuar pjesën më të madhe të veriut dhe rrethoi Janinën, duke qenë të zemëruar nga negociatat për martesë të vajzës së Niqiforit me të birin e Karlit II Mbret i Sicilisë [Anjou-Capet].

Bizantinët u dëbuan me ndihmën e Florent de Hainaut Princi i Akaisë dhe Riccardo Orsini Kont i Kefalonia-s. Martesa e djalit të këtij të fundit me vajzën e Niqiforit  u krye si shpërblim për ndihmën e tij. Negociatat për martesë kanë përfunduar në 1294, kur Niqifori pranoi shtetin feudal Sicilian dhe ranë dakord që djali i ligjshëm i tij do të trashëgojnë Epirin edhe pse ky plan i vazhdimësisë duket se është injoruar me vdekjen e Niqiforit.

Nikephorous I Komnenas

Niqifori & gruaja e tij e parë kanë pasur një fëmijë:

 1. Vajza (1258- 1294). Duket se nuk ka prova për ekzistencën e këtij personi. Një bijë pa emër e Niqiforit dhe gruas së tij të parë është paraqitur në Europäische Stammtafeln sipas të cilit ajo më vonë u pagëzua si Catarina dhe martuar me Infante don Fadrique de Castilla, bir i don Fernando III Mbreti i Kastijës. Sturdza nuk tregon një vajzë nga martesa e parë e Nikephoros Zotit të Epirit.

Niqifori dhe gruaja e tij e dytë kishin katër fëmijë:

 1. Maria Komnene Doukaina. [Ajo apo motra e saj u ofrua në martesë në [1283/84] nga prindërit e saj për kushëririn e saj Mikhael, bir i Ioannes Zotit të Thesalisë, i cili u rrëmbye kur ai mbërriti në Epir për martesë dhe u dërgua në Konstandinopojë ku ai më vonë vdiq në burgu.
 2. Tamara Angelina Komnene Doukaina (-1.311). Martesa e saj me djalin e Karlit II Mbret i Sicilisë [Anjou-Capet ose Anzhuinët në shqip] u propozua nga fraksioni anti-bizantin në Epir. Babai ra dakort pavarësisht nga kundërshti e nënës së saj. Janë finalizuar negociatat (pasi babai i saj ra dakord) për të pranuar Siçilian shtet feudal Paja e Tamaras përbëhej prej fortesave në Vonitsa, Vrachova, Angelokastron dhe Naupaktos. Ajo u detyrua të heqë dorë nga feja Ortodokse duke marrë emrin Catarina në 1301. 40 princër napolitanë e akuzuan ndoshta në mënyrë të rreme  duke e burgosur e mohuar edhe nga bashkëshorti më 1309. Filipi i Sicilisë Princ i Tarento, bir i Karlit II Mbretit të Sicilisë [Anjou-Capet] konfirmo zyrtarisht martesën me Maria të Hungarisë ([1278] -Napoli 26 dhjetor 1332).
 3. Mihal Dukas Ëngjëlli (1296-1298). Ai ishte peng në Napoli në 1291. Ai me sa duket vdiqën para atit të tij.
 4. Tomas Komneno Dukas Ëngjëlli ([1288-1289] -vdekur1318). Pachymeres emrat “impubem Thomam et paulo adultiorem illo puellam Ithamarem” si dy fëmijët e lëna nga “despotæ Nicephori, ish familia … Angelis” kur ai vdiq [171]. Ai u dha titullin despot në [1290] [172]. Ai pasoi babain e tij si Zot i Epirit në [1296/98], nën Regency e nënës së tij, pavarësisht nga plani i tij që vëllai-in-ligj Philippe Principe di Tarento [Anjou-Sicilia] do të trashëgojnë Epirin, e cila kishte rënë dakord gjatë negociatat për martesën e këtij të fundit me motrën Thomas. Karli II Mbret i Sicilisë [Anjou-Capet] u përpoq për të zbatuar këtë pakt në 1304, por u zmbrapsën [173]. “Ser Thomasius … Despoti Romanie Comninus dux” dhe “Ser Thomas … Romanie Dispotus, princeps Blachie, Archang Dominus, Dux Vigenitie, vjen Achilo et Nepanti ac regalis Castri Ioannine Dominus” janë të përfshira në listën e baronëve “de Rumania” me të cilin Venecia Marrëdhëniet mbahen në 1313, të dyja hyrjet me sa duket duke iu referuar të njëjtit person [174]. Pas një mosmarrëveshje me komandantin bizantin në jug të Shqipërisë, forcat bizantine sulmuan Epirin në 1315, bastisjen aq sa Artës, dhe Thomas u shpall një rebel nga perandori Androniku II. Ai u kthye për Philippe di Tarento për ndihmë, por u vra menjëherë pas nga nipi i tij Niccolo Orsini Konti i Kefalonia i cili për këtë arsye mori pushtetin në Epir dhe u martua me të venë Thomait [175]. m ([1307]), si burri i saj i parë, Ana Palaiologina, e bija e bashkë-Perandorit Mikhael IX dhe gruaja e tij Rita [Maria] e Armenisë (-1.321). Pachymeres shënon se “[βασίλισσα] Anna, neptis imperatoris” propozoi martesën e “Filii sui Thomae” dhe “Filia iunioris Augusti Michaelis” [176]. Ioannes Kantakuzenus regjistron martesën e “imperator Michael … Annam filiarum alteram” dhe “Thomae despotæ, Nicephori despotæ FILIO” [177]. Martesa e saj ishte rregulluar si pjesë e marrëveshjes së arritur në 1304, sipas të cilës Perandori Androniku II premtuar mbështetje për Epirin kundër Thesalisë [178]. Ajo u martua, si burri i saj i dytë, Nikolaos Angelos Komnenos Orsini Kontit të Kefalonia, vrasësit e burrit të saj të parë, i cili mori kontrollin e Epirit, pasi ai vrau burrin e saj të parë.
 5. Mihal Dukas Ëngjëlli (-para 17 gusht 1304). Sipas Europäische Stammtafeln [179], ai ishte i njëjti person si Mihali, bir i Niqifori Dukas Komnenos Zoti i Epirit, por baza për këtë nuk është e njohur. Nuk dihet se si ai ishte i lidhur me familjen e mëparshme, në qoftë se në të gjitha. Sebastos Pansébastos. m pari —, bija e — Pharmakes sebastos & gruas së tij —. m dyti Maria Spartena, bija e Dhimitrit Spartenos dhe gruas së tij —-infoelbasani.al                                                                                           vazhdon….
Loading...
Loading...
Loading...