Enver Hoxha është një nga figurat që ngjall akoma mister tek shqiptarët.

Së fundmi një pjesë e këtij misteri është zgjidhur nga ish-mjeku personal i diktatorit, Isuf Kalo.

Kalo ka treguar se si ndiqej gjendja shëndetësore gjendja shëndetësore e udhëheqësve komunistë përpara viteve ’90 dhe në veçanti, ajo e numrit një të shtetit.

Brenda vilës së diktatorit ishte e ndërtuar edhe një qendër spitalore e vogël.

Ndërsa kartelat e tij mjekësore dilte nga kasaforta vetëm në raste konsultash, me urdhërin e tij sigurisht.

Kjo ishte një kërkesë e vetë Enver Hoxhës, ndërsa ishte Sulo Gradeci ai që kujdesej që ky sekret të ruhej. Kalo thotë se deri në ndërrimin e sistemeve, dokumentacioni shëndetësor i Enver Hoxhës dhe familjarëve të tij ndodhej brenda shtëpisë së tij, por nuk mund të thotë se cili është fati i tyre më pas.