Loading...

albert ainshtajn

albert ainshtajn
330 – Kostandinopoja (ish-Bizanti) bëhet kryeqyteti i Perandorisë Romake. Përfundimisht, kjo perandori lindore e ortodoksisë së krishterë, e njohur si Perandoria Bizantine, do të tkurrej në vetëm kryeqytet me rrethinat e saj – dhe do të binte nën Perandorinë Osmane në betejën historike të vitit 1453. Qyteti mori emrin Stamboll. Më pas u bë kryeqyteti i katërt dhe i fundit i osmanëve deri në rënien e kësaj perandorie në vitin 1923, kur u zëvendësua me Republikën e Turqisë dhe me Ankaranë si kryeqytet.
1310 – Paris, Francë, 54 pjesëtarë të urdhrit të Kalorësve Tempullarë u dogjën në turrën e druve si heretikë. Fushata e përndjekjes së tyre vazhdoi, ndërsa shumica e historianëve pajtohen se Kalorësit Tempullarë u shpërbënë plotësisht 700 vjet më parë, disa njerëz besojnë se urdhri kaloi në ilegalitet dhe vazhdon të mbetet në ekzistencë.Në shekullin e XVIII, organizata të caktuara, veçanërisht freemasonët, ringjallën disa prej simboleve dhe traditave mesjetare të Kalorësve Tempullarë. Kohët e fundit, tregimet legjendare se tempullarët zbuluan kupën me të cilën Jezusi piu verën në darkën e fundit (Holy Grail).

1858 – Minnesota pranohet si shteti i 32-të i SHBA-ve. Shteti njihet si Toka e 10 000 Liqeneve, ndërsa emri Minesota është fjalë indiane vendase, për “ujë të pastër”.

1904 – Në Figueras, Spanjë, lindi Salvador Dali – artisti surrealist, piktor, skulptor, artist grafik, dhe projektues. Në vitin 1937, Dalí vizitoi Italinë dhe adoptoi një stil më tradicional arti, së bashku me pikëpamjet e tij politike (Dali ishte mbështetës i Frankos dhe fashizmit). Ai shkoi në SHBA në vitin 1940; gjatë kësaj kohe iu përkushtua kryesisht vetë publicitetit; pikturat e tij ishin shpesh mbi tema fetare (Kryqëzimi), edhe pse subjekte seksuale ishin gjithashtu mbizotëruese. Më 1955, Salvador Dali u kthye në Spanjë. Vdiq i vetmuar në vitin 1989.

1916 – Albert Einstein shpall teorinë e përgjithshme të relativitetit – teori gjeometrike e gravitacionit dhe përshkrimi i tanishëm i gravitacionit në fizikën moderne. Teoria e Ajnshtajnit ka gjetur zbatime të rëndësishme astrofizike. Për shembull, ajo nënkupton ekzistencën e vrimave të zeza në të cilat hapësira dhe koha deformohen në mënyrë të atillë sa asgjë, madje as drita, nuk mund të shpëtojë.

1924 – Firma “Mercedes-Benz” formohet nga bashkimi i dy kompanive: “Gottlieb Daimler” dhe “Karl Benz”.

1953 – Kryeministri britanik Ëinston Churchill kritikon sekretarin amerikan të Shtetit, John Foster Dulles, për teorinë domino, sipas së cilës nëse një vend bie nën sundimin komunist, të gjitha të tjerat do të fillojnë të bien një nga një – më së shumti në Azi gjatë Luftës së Ftohtë. Kur Kina ra në duart e komunistëve, më 1949, SHBA-të e përdorën këtë zhvillim si arsye për të mbrojtur vendet e pafuqishme nga kërcënimi i komunizmit.

2003 – 91% e votuesve lituanezë zgjedhin anëtarësimin në Bashkimin Evropian, duke e bërë Lituaninë vendin i parë ish-sovjetik anëtar i BE-së

Loading...
Loading...
Loading...