Loading...

 

Peisazhi natyror i Tokës është plot mistere shkencore. Kërkimet vijnë me pyetje të reja, por ndonjëherë shkenca arrin t’i japë përgjigje disa prej këtyre mistereve.

Si fluturojnë zogjtë?

Mënyra se si zogjtë fluturojnë është një nga enigmat më të ndërlikuara të shkencëtarëve, sidomos ndërlidhja e proceseve fizike në të cilat janë të përfshira. Por sipas disa studiuesve kinezë, përgjigja qëndron tek proteinat e zogjve, më saktë rek raporti me sasisë së proteinave dhe fushës magnetike të Tokës. Zogjtë jo-fluturues kanë evoluar nga një zog që arrinte të fluturonte, 60 milion vjet më parë.

Si evoluoi penisi?

Evolucioni i penisit mashkullor ka qenë një mister për shkencën. Një ekip biologësh kanë ardhur në idenë se ndikimin më të lartë e jep pozicioni i kloakës që ndodhet në zonën e legenit tek njerëzit.

Çfarë i mban oqeanet pa amoniak të dëmshëm?

Norma e vdekjeve në oqeane të gjallesave është e ngjashme me atë në Tokë. I bie që oqeani është si një pishinë e mbushur me trupa peshqish të kalbur. Pse nuk ka infeksione dhe epidemi tek kafshët e tjera ujore? Shkencëtarët zbuluan se amoniaku i dëmshëm nga trupat e vdekur, kthehet në oksid të azotuar. Ato lloj mikrobesh që kryejnë procesin quhen arkaea.

Krijesa ngjyrë lejla në thellësinë e deteve

Shkencëtarët mbetën të habitur kur zbuluan një kafshë misterioze thellë në det në brigjet e Suedisë. Kjo krijesë ishte ndryshe nga çdo krijesë tjetër në ciklin e evolucionit. Nga kërkimet e shumta, zbuluan se quhej Ksenoturbela, një lloj kafshe pa tru dhe organe të tjera.

Molekula e Darvinit

Hulumtuesit britanikë kanë hedhur poshtë teorinë e Darvinit se ishte molekula RNA zanafilla e çdo gjëje të gjallë në Tokë, duke thënë se dhe ajo vetë ka ekzistuar në mjedisin e një jete që në fakt kishte nisur.

loading...
Loading...
loading...
Loading...