Loading...

Nga editori, infoelbasani.al

Belshi (Belesi) i Luksemburgut numëron 5716.
Është një fshat në të ashtuquajturin Minettsgéigend në jug-perëndim të Luksemburgut. Belesi është qendra administrative e bashkisë Sassenheim e cila përfshin gjithashtu tre fshatrat e tjerë Ehleringen, Sassenheim dhe Zolëer.
Beles është qyteti i dymbëdhjetë më i madh në Luksemburg dhe rreth 18 km nga kryeqyteti Luksemburgu.
Emri i fshatit përmendet për herë të parë në vitin 1272 si Belevas ose drejtshkrim i ngjashëm. Më pas, drejtshkrimi ndryshon disi, për shembull Belevaus (1327), Belvais (1351), Beluas (1373), Belvis (1541), Belëiss (1552), Belvois (1561).
Besohet se emri fillimisht vjen nga Keltiku (belo) dhe do të thotë ‘i ndritshëm’, ‘me shkëlqim’ dhe ka të bëjë me një trup me ujë.
Domethënia e fjalës bën të mendosh se edhe origjina e emrit të Belshit të sotëm është e ngjashme me Belesin e Luksemburgut. Infoelbasani.al

sdr

Loading...