Nga Massimo Introvigne *

Në një artikull të fundit në Bitter Winter, diskutova komentet e juristit amerikan, James Kraska, për paditë e mundshme kundër Kinës, duke i kërkuar që të paguante dëmet e mëdha të shkaktuara nga përhapja e COVID-19, e cila u shkaktua ose të paktën u keqësua nga pakujdesia kineze dhe mbulesat.

Rashë dakord me profesorin që Kina ka përgjegjësi ligjore, por nuk u pajtova me të kur identifikoi Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë si vendin e duhur ose të mundshëm për të kërkuar pretendimet për dëme. Kam shpresa më të mira tek gjykatat civile në Sh.B.A dhe krijimtaria e avokatëve amerikanë.

Tashmë ka ndodhur. Qeveria kombëtare kineze dhe autoritetet provinciale Hebei janë paditur në Gjykatën e Rrethit Jugor të Florida për dëmet e shkaktuara tek qytetarët amerikanë të cilët nuk testuan pozitive për COVID-19, por pretendojnë se kanë pësuar humbje ekonomike për shkak të saj.

Padia rëndon mbi Republikën Popullore të Kinës (PRC), Komisionin Kombëtar të Shëndetit, Ministrinë e Menaxhimit të Emergjencave dhe ndaj qeverive të provincave Hubei dhe Wuhan.

Studiuesit kinezë Zheng Sophia Tang (aktualisht në Universitetin e Newcastle) dhe Zhengxin Huo dolën në mbrojtje. Ata argumentuan që gjykatat amerikane nuk duhet të kërkojnë juridiksion kundër një shteti sovran të huaj siç është Kina – megjithëse ligji amerikan i lejon ata ta bëjnë këtë në disa rrethana.

Në fakt, Ligji i Implementimit të Implementimit të Jashtëm të huaj (FSIA) i vitit 1976 thotë se, shtetet e huaja mund të paditen “për lëndime personale ose vdekje, ose dëmtim ose humbje të pronës, që ndodhin në Shtetet e Bashkuara dhe të shkaktuara nga veprimi torturues ose mosveprimi i kësaj shteti i huaj ose i ndonjë zyrtari ose punonjësi të këtij shteti të huaj ndërsa vepron në fushën e punës së tij ose punësimit. ”

Sipas ligjit amerikan, Kina mund të jetë përgjegjëse për dëmet, por barra e provës është e rëndë për paditësit. Përshtypja ime është se këto janë vetëm lëvizje paraprake. Ne nuk kemi parë akoma firmat e avokatit të lartë, milionerëve që hyjnë në skenë. Dhe, për atë që vlen, unë sugjerova që paditja e CCP-së (Republika Popullore e Kinës) si palë mund të jetë më e lehtë sesa të padisë Kinën si një shtet sovran.

Por nuk kanë munguar reagimet nga Kina që kërkojnë nisjen e proceseve gjyqësore kundër qeverisë amerikane, bazuar në teorinë e promovuar zyrtarisht nga qeveria kineze se virusi e ka patur origjinën në Shtetet e Bashkuara dhe erdhi në Kinë përmes ushtarëve amerikanë që morën pjesë në Lojërat Ushtarake Wuhan në Tetor 2019.

Teorikisht, gjykatat lokale në Kinë duhet të kërkojnë udhëzimin e Gjykatës Supreme të Popullit, e cila duhet të ndalojë çështjet pasi (ndryshe nga ligji amerikan), ligjet kineze pohojnë se shtetet e huaja sovrane gëzojnë imunitet absolut nga ndjekja ligjore.

Por është e qartë që këto raste janë thjesht hakmarrje dhe propagandë politike. Askush nuk mund të besojë seriozisht se SHBA eksportoi virusin në Kinë, dhe makina propaganduese e Republikës Popullore të Kinës duket se tashmë ka kaluar në teorinë po aq absurde se virusi kishte origjinën në Itali.

Paditë civile amerikane janë, nga ana tjetër, serioze. Unë personalisht mbaj shpresa te avokatët amerikanë dhe lutem çdo ditë, duke shpresuar se ata do të frymëzohen për të lëshuar artilerinë e tyre më të rëndë ligjore kundër Kinës

* Massimo Introvigne është sociology Italian I feve. Ai është themelues dhe drejtues I Center for Studies on New Religions (CESNUR) dhe autor i 70 librave dhe mbi 100 artikujve mbi sociologjinë e feve.Përshtati në shqip Syri.net