Loading...

Në Elbasan deri vonë kanë ekzistuar një sërë repartesh ushtarake shumë të rëndësishme për të gjithë vendin. Por me kalimin e viteve sot aty shikon një gërmadhë që vizitohet shpesh nga narkomanët.

Dikur një kurorë e rrethuar me reparte ushtarake. Kurse sot një strehë për narkomanët. Një gërmadhë, shiringa droge e plehra.

Behët fjalë për kodrat e Elbasanin. Ishte një mburojë e rëndësishme edhe për kryeqytetin. Aty ishte komanda të rëndësishme, brigade tankesh, reparte të artilerisë së rëndë, reparte të xhenios, të kimisë, komanda mbështetëse, depo të rëndësishme municionesh e pajisjesh luftarake. Në kufi me Cërrikun ishte edhe një pistë avionësh. Reparti dhe komanda në Krastë ishin nga më të rëndësishmet. Ajo rezistoi deri vonë, edhe pas ndryshimeve demokratike në vend.

Në 1997, aty u vendosën forcat franceze dhe daneze në kuadër të operacionit “Alba”. Ishte funksionale edhe pas largimit të tyre. Por kjo qytezë ushtarake me pas e humbi rëndësinë edhe për shkak të reformave që ndodhën tek Forcat e Armatosura.

Ka patur disa projekte për transformimin e saj si një qendër e rëndësishme për Elbasanin. Në fillim u mendua të ngrihej një stadium, qendra rinore dhe sportive. Më pas u hodh ideja e ngritjes së një qendre spitalore madje dhe me pistë helikopteresh deri kur ne vitin 2011 ku me një vendim të posaçëm të Këshillit të Ministrave kalimin në përgjegjësi administrimi, nga Ministria e Mbrojtjes te Ministria e Arsimit dhe Shkencës.

Në të njëjtin vendim citohet se sipas planvendosjes të hiqen nga lista e inventarit të pronave paluajtshme shtetërore dhe se dorëzimi i mjediseve dhe truallit funksional i këtyre pronave do të bëhej pas transferimit të Komandës së Mbështetjes Rajonale dhe pas heqjes së materialeve e të pajisjeve të Forcave të Armatosura. Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës i ndalohet të ndryshojë destinacionin e pronave të përcaktuara në pikën 1, të këtij vendimi, t’i tjetërsojë ose t’ia japë në përdorim të tretëve.

Kanë kaluar 8 vjet nga ajo kohë dhe asgjë nuk bë. Reparti ushtarak në Krastë të Elbasanit u kthye në një gërmadhë madje edhe në një problem shqetësues për komunitetin. Edhe pse ekzistojnë vendime dhe akte ligjore për transformimin e saj në një destinacion të rëndësishëm për qytetin, ende nuk dihet se ku ka mbetur dhe kush e pengon këtë proces.

Banorët e lagjes së Krastës shprehen se ky vend është kthyer në strehë për drogaxhi dhe për prostitucion dhe se ata kanë frikë për jetët e fëmijëve të tyre. Banorët kërkojnë që të vihet sa më shpejt dorë.

Banorja Hurma Pire

Banori Gëzim Molla

Loading...