Dhjetëra gjimnazistë nga Elbasani kanë ndërmarrë një guidë krejt të veçantë në parkun Shebenik të Librazhdit. Qëllimi i këtij udhëtimi ishte njohja me natyrën dhe me mënyrat e ruajtjes së saj.

Janë të rinj që përmes Shebenikut kërkojnë shpresë për të ardhmen. Te ardhur nga gjimanzet e Elbasanit, eksplorojnë një nga parqet më të bukura dhe më të mëdhenj midis Shqipërisë dhe Maqedonisë.

“Njohja me parkun më ka dhënë mundësinë që të njoh natyrën në jë dimension tjetër”.

Një udhëtim mes hapësirës së zbardhur nga bora, ata kërkojnë që të rinjtë të njohin rëndësinë e natyrës. Si të zhvillohet dhe si të mbrohet ajo.

“Gjatë këtyre gjashtë muajve, çdo muaj ne kemi zhvilluar tema të caktuara të cilat i njohën nxënësit me punën e administratës rajonale të zonave të mbrojtura, por gjithashtu edhe me një diapazon të ri dhe me një mundësi të tyre në të ardhmen”.

Nxënësit kanë marrë informacion mbi rolin e “Rangers”-ave në zonat e mbrojtura, pajisjet që përdorin gjatë punës mbi biodiversitetin e larmishëm. Si monitorohen kafshët e egra, lakuriqët e natës, llojet dhe mbrojtjen e tyre në nivel kombëtar.

Gudia në Parkun Kombëtar “Fushë-Sdute” në Stëbleve u afroi të rinjve njohjen mbi rregullat që ndiqen gjatë lëvizjes nëpër shtigje. Njohje me florën e faunën e këtij vendi të mrekullueshëm./abcnews.al